Utenoje pristatyta knyga apie kulinarinį paveldą

Gruodžio 4 dieną Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta knyga „Utenos krašto kulinarinis paveldas“. Leidinys parengtas įgyvendinant Šv. Kazimiero ordino Utenos apskrities komtūrijos projektą, kurį inicijavo Zita Mackevičienė. Ta proga buvo surengta konferencija, kurioje pranešimus skaitė studentai, dėstytojai ir meno sričių atstovai.

Knygoje – autentiški receptai

Renginio pradžioje susirinkusieji galėjo išvysti Albino Janulaičio filmą apie duoną. Savo šypsenas ir muzikinius liaudies kūrinius dovanojo Utenos lopšelio–darželio „Želmenėlis“ folkloro kolektyvas „Kupolytė“.

„Europoje ir pasaulyje vis labiau domimasi kulinariniu paveldu – svarbia regioninės etninės kultūros dalimi. Iš kartos į kartą perteikiama autentiška patirtis, atkuriamos istoriškai susiklosčiusios tradicijos palaiko tautos gyvybingumą, atskleidžia tautinį identitetą. Utenos krašto kulinarinį paveldą pristatančios knygos tikslas – ne tik surinkti patiekalų receptus, bet ir prisiminti Aukštaitijos regiono valgio ir valgymo papročius, tradicijas“- knygoje rašo Z. Mackevičienė.

Knygoje pateikiama, ką ir kaip valgė mūsų vyresniosios kartos žmonės kasdien ir per šventes, vasarą ir žiemą, ką dėdavo ant stalo svočiai, kokį valgį siūlydavo kūma, ką patiekdavo šermenų ar laidotuvių dieną.

„Tai yra tarsi kūdikio gimimas. Čia įdėta daug meilės, nuoširdumo. Receptai – iš senolių lūpų. Tad, smagu, kad tai bus puiki dovana artėjančių Kalėdų proga jūsų tėvams, mamoms, vaikams, draugams. Dalinkimės. Juk tai esame mes, mūsų istorija, kurią reikia perteikti jaunoms kartoms“, – kalbėjo leidinio sudarytoja.

Studentai parengė pranešimus

Utenos skyriaus komtūrė Z. Mackevičienė neslėpė džiaugsmo: ji didžiuojasi aktyvia jaunąja karta. Tai Vilma Martinkėnaitė, Edgaras Slabada, Dainius Klimašauskas. Minėtieji Utenos kolegijos studentai pristatė pranešimus temomis: „Europos Kulinarinio paveldo tinklo Lietuvoje istorija“, „Kulinarinio paveldo plėtros galimybės Aukštaitijoje, „Kulinarinio paveldo maršruto parengimas“.
Susirinkusiems buvo atskleistos duonos kepimo paslaptys. Utenos kraštotyros muziejaus etnokultūros specialisto Raimondo Garsono teigimu, moterys duoną kepdavo iki tol, kol suaugdavo jų dukterys arba į namus būdavo parvesta marti.
Aukštaitijos regiono kulinarinio paveldo tinklo koordinatorė, Utenos kolegijos Verslo ir technologijų fakulteto docentė Anastasija Vasiljeva supažindino su tradiciniu puošybos menu. Ji negailėjo gerų žodžių dailiosios lyties atstovėms, kurios jau nuo senų senovės skirdavo dėmesio patiekalų puošybai.

,,Neatsiejama šventės, vestuvių ar jubiliejaus dalis, stalo atributika arba desertas yra šakotis. Šiomis dienomis žmonės šakotį papuošia, tačiau pamiršta vieną svarbų dalyką: jis turi būti patiektas su pienu. Taip darydavo mūsų močiutės ir prosenelės”, – kalbėjo A. Vasiljeva. Ji taip pat pateikė fotografijas, kuriose matyti patiekalai puošti gyvomis gėlėmis. Tokią naujovę jos teigimu, galėtų išbandyti ir savo kasdienybėje taikyti kiekviena šeimininkė.

Ragavo lietuviškus patiekalus

Pasveikinti Z. Mackevičienės susirinko būrys svečių. Tai iš sostinės atvykęs Ordino D.Magistras Henrikas Armoška-Eismontas, dailininkė Emilija Gaspariūnaitė-Taločkienė, laikraščio ir portalo ,,Utenos diena” redaktorius Vytautas Ridikas, taip pat meno, kultūros atstovai.

,,Mes šiandien švenčiame ne sukaktį, o švenčiame padarytą darbą, kuris buvo ne vienadienis. Jis turėjo susieti daug žmonių ir yra aiškiai išreikštas materijoje. Ta knyga buvo kaip gimimas. Aš manau tie, su kuriais teko bendrauti, imti interviu, jie buvo sujaudinti, tai buvo jų mamos, močiutės, tai yra mūsų istorija, kurią mes turime ir kuriame, ir žinote, taip jau yra, svarbiausios šeimos šventės yra susietos su susėdimu prie stalo. Ačiū Dievui, kad mums tai yra pakankamai intymu ir svarbu. Dėka tokių knygų, taip pat auklėjimo mes turėsime savitumą. Man norisi pasidžiaugti ir paploti Zitai, kad jūs turite tokį žmogų Utenoje ir jis vadovauja šio miesto Šv. Kazimiero ordino komtūrijai. ”,- sveikino H. Armoška-Eismontas.

D. Magistras visiems linkėjo, kad Ordino obalsis ,,Gyventi darant gera” taptų visų tradicija ne tik per šventes, bet ir kasdieniame gyvenime.

Konferenciją vainikavo gražiai, pagal Utenos krašto kulinarinį paveldą papuoštos gėrybės: naminiai kelių rūšių sūriai, duona, gira ir kiti patiekalai. Svečiai ragavo, vertino ir diskutavo apie produktus, kokybę ir, žinoma, puošybos meną.